PRO ARTE REIZEN

In het schooljaar 2009 – 2010 startte de vriendenkring 'Pro Arte' opnieuw met de organisatie van meerdaagse culturele reizen. Intussen grepen al veel leerlingen de kans om deel te nemen aan één of zelfs meerdere van de uitstappen naar Parijs, Berlijn, Rome, Londen, Madrid, Sint-Petersburg,....
Dit nieuwe initiatief kan dus een succes genoemd worden. Het gezelschap is steeds een mix van studenten over de leerjaren en afdelingen heen. De gelegenheid om te reizen met mensen die eenzelfde interesse delen, werkt zeer inspirerend. Voor wie graag in groep reist, is het een toffe en manier om kennis te maken met een stad, haar musea, gebouwen en cultuur.
De reizen worden georganiseerd en enthousiast begeleid door Tom Willemyns en Mariella Van Gool.

NEW YORK  oktober 2014
As for New York City, it is a place apart. There is not its match in any other country in the world." - Pearl S. Buck"
Het stond al lang gepland en dit schooljaar gebeurde het. We spreken uit ervaring als we zeggen dat de voorbereiding voor de New York trip bijna net zo leuk is  als de trip zelf. New York is niet iets wat je even doet. Al jaren zit het in je hoofd en je leeft er echt naar toe. Er zijn zoveel geweldige dingen te zien dat kun je niet in een aantal dagen proppen. Helaas moesten we dus onze prioriteiten stellen. Kunst en cultuur, er is in New York geen ontkomen aan. De beste musea, talentvolle kunstenaars, inspirerende mensen, dansers, musici....Kunst leeft in New York. Het MoMa, the Guggenheim, the MET, the Drawing Center, the Cloisters, the New Museum, the Highline, een boottochtje op de Hudson River, Top of the Rock, Williamsburg, Central Park,  ...... Heerlijke chaos,  let's go back!

   

In oktober 2013 verzorgde Pro Arte een reis naar Venetië. De unieke eenheid van bruggen en kanalen met de in het water weerspiegelde huizen en palazzi maken van Venetië een fantastische stad.
Onze ontdekking van de stad begon met een wandeling door hartje Venetië. De Piazza San Marco is altijd prachtig, maar ook de Santa Maria dei Miracoli doet haar naam alle eer aan. De bouwwerken van Palladio zijn gewoon indrukwekkend en de Venetiaanse schilderkunst alomtegenwoordig.
Naast de exploratie van de stad brachten we een tweedaags bezoek aan de 55ste Biennale di Venezia, het prestigieuze tweejaarlijkse kunstgebeuren. Steeds vinden er een paar centrale tentoonstellingen plaats die door internationaal gerenommeerde curatoren worden geleid. Meer dan vijftig deelnemende landen van vijf verschillende continenten presenteren elk een eigen selectie van kunstenaars. Dat kunnen zowel illustere onbekenden als grote namen zijn. De confrontatie tussen het eeuwenoude Venetië en het nieuwste in de kunst dat de Biënnale toont maakte van deze reis een uiterst boeiende belevenis.

In mei 2013 bezochten we Sint-Petersburg. Tijdens deze prachtige reis maakten we kennis met de stad die bekend staat om zijn indrukwekkende paleizen en gebouwen, talrijke bruggen die de rivieren en kanalen overspannen. Het is de stad met mooie musea en wereldberoemde theaters: het Alexander-Nevsky klooster, de Nevsky Prospekt, het prachtige blauwwitte Smolny klooster en de kleurrijke Bloedkerk met haar uivormige koepels. De Hermitage staat in de gehele wereld bekend om haar grote collectie kunst van de alom bekende meesters zoals Van Gogh, Rembrandt, Leonardo da Vinci en Michelangelo. Tijdens de rondleiding door dit immense museum kwamen we meer te weten over de schitterende verzameling werken die hier tentoon gesteld staat. De mystieke sfeer van deze wondermooie stad beroerde ons.