SCHILDERKUNST +18JAAR
Schilderen is een avontuur. Je hand, hoofd en hart werken samen om verf te transformeren in een schilderij dat aanspreekt, dat leeft! Het is tegelijk magisch, verslavend, moeilijk en heerlijk om te doen.
De schilderkunst heeft haar traditie, verhalen en uitdrukkingswijzen. De kennismaking met deze nieuwe taal gebeurt in onze opleiding stapsgewijs en methodisch. Je hebt geen ervaring nodig om te kunnen starten. Tegelijk creëren we uitdagingen voor leerlingen die wel al ervaring hebben.
Basisjaar
Bij aanvang van het parcours werken we met gestructureerde opdrachten. We leren je goed te kijken, vormen te analyseren en restvormen te zien. Samen verdiepen we ons in de waarneming, ruimtelijke weergave en de kleurenleer.
Tijdens de kennismaking met olieverf leer je kleuren mengen, contrasten onderscheiden, onderschilderingen maken en schildertoetsen zetten. De basis van klassieke schildertechnieken is deel van onze geschiedenis en diep verankerd in het DNA van onze academie.
Focus vakkunde
Een jaar later verken je verder de rijke traditie van de olieverfschilderkunst en vervolgens ook andere technieken en materialen. De intensieve waarneming en gedegen vakkennis staan centraal. Onderwerpen die aan bod komen zijn: stillevens en opstellingen, portret, figuur en ruimte. De opdrachten focussen op de beeldelementen: vorm, toonwaarden, kleur en compositie.
We geven je de tools voor de ontwikkeling van jouw artistieke visie. De begeleiding staat in het teken van toenemende zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
Eigen focus (2 jaren)
Daarna ga je verder in ‘Eigen Focus’ waar je twee jaren aan de slag kan met je eigen werk; dat staat vanaf nu centraal. Er zijn nog wel opdrachten, maar die mag je zeer ruim interpreteren.
We streven ernaar je een eigen beeldtaal en visie te laten ontwikkelen, we helpen je jouw eigen verhaal te vertellen. Een open geest en enige durf zijn hierbij onontbeerlijk. De aandacht ligt vooral op onderzoek, experiment en dialoog, minder op resultaten om te exposeren. Je verkent verder technieken en materialen en leert deze te gebruiken op een voor jou geschikte manier. In de kunstgeschiedenis en (kunst)actualiteit zoek je naar betekenis.