expo 'Fleshy pink, a murmur in blues'

Collega Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst, Anton Cotteleer, stelt in deze tentoonstelling samen tentoon met Simona Mihaela Stoia.

De sculpturen van Anton Cotteleer vinden hun oorsprong in oude familiefoto's met echte of ingebeelde herinneringen. Als beeldhouwer vraagt hij zich af hoe de vaagheid van bepaalde geïsoleerde fragmenten (een klein voorwerp op de achtergrond, een bescheiden gebaar in een hoek) zich kan vertalen naar een derde dimensie. Hun vaagheid belemmert een helder begrip van het beeld, maar activeert de verbeelding. Een herinnering bevat, net als een foto, vaak ruis; details die we voor ons geestesoog niet zo duidelijk zien. Cotteleer laat deze ruis de vrije loop in zijn eigen werkproces, omdat hij niet modelleert en boetseert door de waarneming, maar door de herinnering aan de waarneming. Op de vloeiende grens tussen geheugen en verbeelding smelten fragmenten van lichamen en objecten samen tot sculpturen.

Naast materialen als hars, terracotta en textiel sluipt er af en toe ook een object uit zijn atelier direct in het werk. Dit resulteert in vervreemdende sculpturen die verwijzen naar functionele objecten en het dagelijkse, huiselijke leven. Sommige sculpturen hebben een zachte huid, gemaakt door elektrostatisch aangebrachte vezels. De contouren van de sculptuur worden zachter, minder gedefinieerd en daardoor in zekere zin menselijker. De suggestie van huid impliceert ook een zekere sensualiteit, die hij in recente werken verder onderzoekt, bijvoorbeeld door de huid te isoleren als een object op zich.

De titel 'Fleshy pink, a murmur in blues' geeft op poëtische wijze weer hoe de zeer verschillende praktijken van Simona Mihaela Stoia en Anton Cotteleer elkaar ontmoeten: in het belang van lichaam en huid, in de zachtheid van pasteltinten, in de kracht van suggestie en in de ruis tussen herinnering, mijmering en delirium.

Tamara Beheydt

Academie Arendonk Deeltijds Kunstonderwijs DKO Beeldende en Audiovisuele Kunsten tentoonstelling leerkrachten Anton Cotteleer Fleshy pink a murmur in blues

in Whitehouse Gallery
Chaussée de Charleroi 54, 1060 Brussel - België
20 april - 23 mei 2024

Academie Arendonk Deeltijds Kunstonderwijs DKO Beeldende en Audiovisuele Kunsten tentoonstelling leerkrachten Anton Cotteleer Fleshy pink a murmur in blues
Academie Arendonk Deeltijds Kunstonderwijs DKO Beeldende en Audiovisuele Kunsten tentoonstelling leerkrachten Anton Cotteleer Fleshy pink a murmur in blues
__________________________________

expo 'The World beyond the House' (afgelopen)

 

Collega Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst, Anton Cotteleer, neemt deel aan deze groepstentoonstelling samen met de werken van Renato Nicolodi, Tamara Van San, Koen Broucke, Gery De Smet, Quinten Ingelaere, Jan De Maesschalck, Koen van den Broek, Camiel Van Breedam, Reniere&Depla, Tinus Vermeersch, Saar De Buysere, Katleen Vinck, Mireille Robbe, Edmée Laurin, Karin Hanssen, Loïc Van Zeebroek, Isa De Leener, Geerke Sticker, Warre Mulder, Marthe Donas, Ossip Zadkine, Bram Bogart, Antoine Mortier, Oscar Jespers, Jozef Cantré, Edgart Tytgat en uiteraard Lucien De Gheus.

in Museumhuis Lucien De Gheus: Westouterstraat 80,  8970 Poperinge - België
27 mei - 24 september 2023

Academie Arendonk Deeltijds Kunstonderwijs DKO Beeldende en Audiovisuele Kunsten tentoonstelling leerkrachten Anton Cotteleer The World beyond the House
__________________________________

expo 'THE RUMBLE IN THE JUNGLE' (afgelopen)

In deze tentoonstelling gaan de werken van collega Beeldhouwen en Ruimtelijke kunstAnton Cotteleeren Hans van der Ham in dialoog met elkaar. Deze expo is voor beide kunstenaars de eerste tentoonstelling in Denemarken.

Cotteleer staat bekend om de combinatie van gemodelleerde menselijke en dierlijke fragmenten met gedeconstrueerde huiselijke objecten. Hij is geïnteresseerd in de relatie tussen mens en dier tot de huiselijke biotoop, die binnen de westerse wereld als authentiek en persoonlijk wordt gezien, maar meestal inwisselbaar en gedirigeerd is. Ambiguïteiten en dualiteiten houden het werk in een grijze zone. Erotiek, onschuld, mystiek en banaliteit eisen elk hun aanwezigheid op, maar worden altijd ontkend door de ander. Visuele en inhoudelijke tegenstellingen zetten de toon. Hierdoor zijn de werken zelden expliciet en blijven ze deels ongrijpbaar. De werken bevatten autobiografische sporen naast herinneringen uit het collectieve geheugen. Herinneringen, al dan niet gevoed door persoonlijk fotomateriaal, worden gebruikt. Dit wordt echter niet consequent toegepast, waardoor de kunstenaar en de kijker in een unheimische positie terechtkomen. Vragen rond de authenticiteit van het geheugen, waarheid en illusie dringen zich op.

in KANT GALLERI:
St. Kongensgade 3, 1264 Copenhagen K - Denemarken
28 april - 27 mei 2023

Academie Arendonk Deeltijds Kunstonderwijs DKO Beeldende en Audiovisuele Kunsten tentoonstelling leerkrachten Anton Cotteleer The rumble in the jungle
__________________________________

expo 'Een zee van tijd' (afgelopen)

100 jaar… een zee van tijd… zo lang houdt villa Les Zéphyrs zich staande in Westende, ooit tussen duinen daarna tussen betonnen ‘bomen’. Terwijl het vakantiehuis de tastbare sporen draagt van 100 jaar aan indrukken, kleurt het geheugen onze herinnering. In de tentoonstelling ‘een zee van tijd’ verbeelden 10 kunstenaars - waaronder collega Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst, Anton Cotteleer - de idee van tijd en tijdelijkheid in foto’s, films, schilderijen, tekeningen en sculpturen. Ze geven uitdrukking aan hun persoonlijke nostalgie in dialoog met de architectuur van weleer.

Met het verleden als bouwsteen verschijnen geënsceneerde situaties en reconstructies van gebeurtenissen tussen de bedrijvigheid van voorbijzoemende trams, krakende trappen of piepende deuren. Langzaam en verstillend bewegen de kunstwerken tussen de weemoed om wat voorbij is en de verwachting om wat komen gaat.

In Villa Les Zéphyrs: Henri Jasparlaan 173 te Middelkerke - België
11 september - 6 november 2022

Academie Arendonk Deeltijds Kunstonderwijs DKO Beeldende en Audiovisuele Kunsten BAK nieuws tentoonstelling leraars Anton Cotteleer
__________________________________

Expo 'Scribble, dabble, splatter, smear' (afgelopen)

Het luik van de Biënnale van de schilderkunst in Roger Raveel Museum, getiteld ‘Scribble, dabble, splatter, smear’, is gecureerd door gastcurator Vaast Colson (1977, Kapellen) en conservator Melanie Deboutte.

In de tentoonstelling bevragen de curatoren de intrinsieke eigenschappen van schilderkunst als beeldend medium, haar technische kwaliteiten en haar tweedimensionaal universum vol tekens en motieven. Centraal staan de inherente beeldende strategieën die door de kunstenaars worden aangewend vanuit persoonlijke overwegingen en in respons op tijdgenoten en voorgangers. 

De selectie omvat uitsluitend kunstenaars die in België actief waren of zijn en overspant meer dan 130 jaar. Elk werk en elke kunstenaar worden op evenredige wijze – vanuit het ‘hier en nu’ – getoond. Met deze tentoonstelling wensen de curatoren de blik van de bezoeker (terug) aan te scherpen en een kritische, alerte en onderzoekende attitude aan te nemen ten aanzien van het meest enigmatische maar ook meest populaire en daardoor bedreigde medium in de geschiedenis: de schilderkunst.

Er is onder andere werk te zien van collega Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst, Anton Cotteleer.

Academie Arendonk Deeltijds Kunstonderwijs DKO Beeldende en Audiovisuele Kunsten BAK nieuws tentoonstelling leraars Anton Cotteleer

In Roger Raveel Museum: Gildestraat 2 te Zulte - België
26 juni - 2 oktober 2022
dinsdag tot zondag: 11:00–17:00

__________________________________

EXPO 'CALL IT ESCAPES AND FLASHES'
(AFGELOPEN)

Wie de expo van collega Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst, Anton Cotteleer, in M HKA gemist heeft, kan zijn werk gaan bekijken in Whitehouse Gallery. Hij stelt er samen tentoon met nieuw werk van kunstschilder Greet Van Autgaerden.

IWhitehouse Gallery: Groot Park 2 te Lovenjoel - België
7 november - 12 december 2021

Academie Arendonk Deeltijds Kunstonderwijs DKO Beeldende en Audiovisuele Kunsten BAK nieuws tentoonstelling leraars Anton Cotteleer
__________________________________

EXPO 'An Out-of-Focus Scan' (afgelopen)

Collega Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst, Anton Cotteleer, werkt aan een doctoraat in de kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen i.s.m. de Universiteit Antwerpen. Vertrekkend vanuit persoonlijke en anonieme familiefoto’s uit de jaren 1970 en -80, onderzoekt hij hoe wazigheid – of visueler uitgedrukt: onscherpte – onze perceptie van een beeld bepaalt én hoe hij dit kan vertalen in sculptuur, zijn voornaamste discipline.

In museum M HKA (inbox): Leuvenstraat 32 te Antwerpen - België
10 september - 3 oktober 2021