'els nouwen 2024'

Nieuw werk van Els Nouwen, leerkracht Schilderkunst, in galerie Behind Bars. Olieverf op linnen, de geprefereerde expressievorm van de kunstenaar. De klassieke formaten, maar ook veel kleiner werk. In aanloop naar de solotentoonstelling in M Leuven in 2026 krijgen we een inkijk in de recente evolutie. Nieuw zijn de optische effecten en het spel met cartooneske letters en tekens die overal opduiken en die de strijd aangaan met figuratieve beeldfragmenten.

Hoe kijken we? Welke waarnemingspatronen liggen aan de basis van de constructie van de realiteit in ons brein? Elk schilderij is het resultaat van een intense dialoog tussen beeld, betekenis en verf. Zoals voordien zetten disruptie en ontwrichting de toon in het werk. De optische illusies roepen hierbij nieuwe vragen op en keren de blik om van het beeld naar de zintuigen die kijken. De ondertoon is brutaal en grotesk, zoals we het werk van Nouwen kennen. De optische ontsporing in en door de verf geeft het nieuwe werk een bijkomende laag.

Sinds 2020 nummert Nouwen haar tentoonstellingen. Ze krijgen als titel het jaar waarin ze plaatsvinden en zijn telkens momentopnames binnen de eindeloze stroom van werk. Een stroom die voortdurend van bedding verandert, want het werk transformeert permanent. Het staat nooit stil. 'Beelden moeten voor mij voorbij hun likeability', zegt Nouwen. 'Om tot waarachtige communicatie met de toeschouwer te komen, moeten ze hun welsprekendheid opofferen. Durven ontsporen'. 

Academie Arendonk Deeltijds Kunstonderwijs DKO Beeldende en Audiovisuele Kunsten tentoonstelling leerkrachten Els Nouwen 2024

In BEHIND BARS, ruimte voor kunst:
Otto Veniusstraat 18, 2000 Antwerpen - België
16 mei - 15 juni 2024